Media & viestintä -lehdelle uudet päätoimittajat ja toimitussihteeri

 

Kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen lehti Media & viestintä saa ensimmäisen kerran lehden historiassa kaksi päätoimittajaa. YTT Laura Ahva ja YTT Jenni Mäenpää aloittavat tehtävässä vuoden vaihteessa.

 

Jenni Mäenpää. Kuva: Mari Pienimäki.

Jenni Mäenpää. Kuva: Mari Pienimäki.

– Käytännössä otamme todennäköisesti vuorotellen vetovastuun kunkin lehden numeron toimittamisesta. Näemme kahden päätoimittajan mallissa paljon mahdollisuuksia, sillä voimme koko ajan toimia tiiminä eli pallotella ratkaisuja sekä keskenämme että toimitussihteerin kanssa, Mäenpää kertoo.

 

Molemmat uudet päätoimittajat ovat kokeneita tutkijoita Tampereen yliopiston viestintätieteiden tiedekunnasta. Mäenpään tutkimusalaa on erityisesti kuvajournalismi ja visuaalinen kulttuuri, Ahva on tutkinut mm. kansalaisjournalismia ja toimittajien ammatillisia käytäntöjä. Vastikään artikkelistaan Bob Franklin -palkinnon saanut Ahva on aiemmin toiminut Media & viestintä -lehden toimitussihteerinä vuonna 2009 ja Mäenpää toimi lehden toimituskunnassa kuluneen kolmivuotiskauden.

 

Uudet päätoimittajat pitävät tärkeänä, että suomenkielinen julkaiseminen säilyy houkuttelevana. Laadukkaat suomenkieliset tutkimusartikkelit ovat erityisen kaivattuja etenkin opetuksessa.

 

Laura Ahva. Kuva: Jonne Renvall.

Laura Ahva. Kuva: Jonne Renvall.

– Edellinen toimituskunta teki loistavia linjauksia, joista on hyvä jatkaa. Etenkin verkkojulkaiseminen ja avoin saatavuus ovat lisänneet lehden käytettävyyttä. Toivomme myös, että ehdotettu julkaisuluokituksen nosto toteutuu. Se on olennainen kysymys suomenkielisen julkaisemisen houkuttelevuuden näkökulmasta ja aiomme työskennellä tämän tavoitteen eteen, Ahva summaa.

 

Toimitussihteerinä aloittaa YTM Auli Harju, niin ikään Tampereen yliopistosta. Harju on tutkinut erityisesti sosiaalista mediaa, kansalaisosallistumista ja verkkojulkisuutta lukuisissa tutkimusprojekteissa. Hän on myös kouluttanut toimittajia ja opettajia sosiaalisen median käyttöön.

 

– Nyt pääsen toteuttamaan oppejani Media ja viestinnän someviestinnän parissa! Harju sanoo.

 

Lehden uudet vetäjät odottavat laadukkaita artikkelikäsikirjoituksianne ja myös muita tekstejä – katso kirjoittajaohjeet täältä ja kirjoita Media & viestintään!


 

Media & viestintä 3/2018 ilmestynyt

Media & viestintä 3-2018 kolme rinnakkain

Media & viestinnän syksyn numero on julkaistu ja luettavissa osoitteessa: journal.fi/mediaviestinta. Pääkirjoitus pohtii tutkijoiden ekologista jalanjälkeä. Tutkimusartikkelit analysoivat talouskurin käsittelyä The Economist -lehdessä, MV-lehden ideologisia puhuttelutapoja sekä tv-tuotannon osallistavia käytäntöjä. Klassikkoesittelyssä julkisuusteorian jätti. Lisäksi mukana kaksi kirja-arviota avaruuden kuvien politiikkaa sekä työelämän vuorovaikutustaitoja käsittelevistä teoksista.


 

Media & viestinnän arkistot täydentyivät

Digitointi TT kannet

Media & viestinnän 40-juhlavuoden kunniaksi olemme täydentäneet lehden sähköisiä arkistoja. Tiedotustutkimuksen ja Media & viestinnän kaikki aineistot löytyvät nyt verkosta osoitteesta journal.fi/mediaviestinta. Lisätietoa digitoinnista löydät täältä.

 

Uutta arkistossa:
a) Tiedotustutkimukset vuosilta 1978-1989
b) Media & viestinnän arkistojen täydennys vuosilta 1990-2014


 

Media & viestintä 2/2018 ilmestynyt

Media & viestintä 2-2018 kolme rinnakkain

Media & viestinnän kakkosnumero on julkaistu ja luettavissa osoitteessa: journal.fi/mediaviestinta. Pääkirjoitus käsittelee sitä, millaisia eettisiä ja käytännöllisiä vaikeuksia tutkijat kohtaavat työssään. Tutkimusartikkelit käsittelevät journalisteja kulttuurisina välittäjinä sekä blokkaamisen asemaa somen poliittisissa keskusteluissa. Kiinnostavia tarinoita lehden toimittamisen historiasta löytyy entisten päätoimittajien ja toimitussihteereiden muisteluista. Klassikkoesittelyssä on elokuvatutkimuksen merkkiteos. Lisäksi mukana kolme kirja-arviotatotuudenjälkeisyyttä, digiajan mainontaa sekä Kiinan mediaa käsittelevistä teoksista.

 

Media & viestintä toivottaa kaikille lukijoille rentouttavaa kesää!


 

Media & viestintä 1/2018 ilmestynyt

Kolme kantta rinnakkain

Media & viestinnän vuoden ensimmäinen numero on julkaistu ja luettavissa osoitteessa: journal.fi/mediaviestinta.  Artikkelit käsittelevät kyberturvallisuutta toimintaympäristönä, Lievestuoreen sellutehtaan uutisointia 1970-luvulla, Suomi24-keskusteluja sekä osallistuvaa journalismia. Analyysissa tarkastellaan puolueiden toimittajajäsenten mediankäyttöä. Katsaukset pohtivat monilukutaitokäsitettä suomalaisissa opetussuunnitelmissa sekä etiikkaa sosiaalisen median tutkimuksessa.  Esittelyssä myös mediasosiologian klassikko Robert K. Merton. Lisäksi mukana  sähkökirjaa käsittelevä kirja-arvio  sekä ajankohtaisia lektioita organisaatio- ja yhteisöviestinnän väitöksistä.


 

Kutsu ylimääräiseen vuosikokoukseen 28.3.2018

Hyvä Mevi ry:n jäsen,

Yhdistyksen ylimääräinen vuosikokous pidetään 28.3.2018 klo 15 Tampereen yliopiston päärakennuksen E-siivessä, yhteistila Joutilassa (E325).

 

Kokouksessa käsitellään yhdistyksen tilinpäätös ja toiminnantarkastajien lausunto, päätetään tili- ja vastuuvapauden myöntämisestä yhdistyksen hallitukselle sekä vahvistetaan yhdistyksen talousarvio vuodelle 2018.

 

Tervetuloa!

 

Tampereella 14.3.2018

Media- ja viestintätieteellinen seura Mevi ry


 

Media, toivo ja tulevaisuus -erikoisnumero

Abstraktien deadline 15.3.2018

drop_water_impact_experiment

Yhteiskunnallisten, teknologisten ja taloudellisten mullistusten keskellä media ja erilaiset viestintäteot ovat ratkaisevassa roolissa. Millaisia kertomuksia menneestä tuotamme ja kierrätämme? Millaisten viestien kautta hahmotamme sitä, mikä tapahtuu nyt? Ja ennen kaikkea, millaisia tulevaisuuksia pystymme yhdessä kuvittelemaan? Uhkien ja ristiriitojen viestit leviävät tehokkaasti, ja erilaisia medioita kritisoidaankin helposti epätoivon ruokkimisesta. Kuitenkin samat viestinnän mekanismit mahdollistavat myös eteenpäin katsovia ja liikkeellepanevia voimia.

Media & viestintä -lehti julistaa haettavaksi tieteellisiä tekstejä erikoisnumeroon ”Media, toivo ja tulevaisuus”. Lue Call for Papers ja tee ehdotus lehteen!

 


 

Mediakritiikin iltapäivä Tampereen pääkirjasto Metsossa perjantaina 9.2. klo 16 alkaen!

Keskustelutilaisuuden järjestävät Media & viestintä -lehti ja Mevi ry. yhteistyössä tutkimuskeskus Cometin ja Tampereen kaupunginkirjaston kanssa. Tilaisuus on avoin ja maksuton kaikille eikä vaadi ennakkoilmoittautumista. Tapahtuma on osa Mediataitoviikkoa, jota koordinoi Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI).

Lue lisää blogista!

mediakritiikkijulisteKlo 16.00 – 17.30 Miten media vaikuttaa meihin?
Pauliina Grönholm, mediakasvattaja, toimittaja, Helsingin Sanomat
Olli Ikäheimo, vastaava tuottaja, Aamulehti
Elina Noppari, tutkija, tutkimuskeskus Comet, Tampereen yliopisto

18.00 – 19.30 Miten me voimme vaikuttaa median avulla?
Emmi Nieminen, sarjakuvataiteilija
Veikko Eromäki, Docventures-elokuvakerho Vosdoc
Ilmari Hiltunen, tutkija, tutkimuskeskus Comet, Tampereen yliopisto

 

 

 


 

Media & viestintä 3-4/2017 ilmestynyt

Kannet 3-4:2017

Media & viestinnän erikoisnumero Totuus, valhe, media & viestintä on julkaistu ja luettavissa osoitteessa: journal.fi/mediaviestinta.  Artikkelien aiheina ovat tieteenfilosofinen tarkastelu totuudesta mediatutkimuksessa, faktuaalisuus ja affektiivisuus turveinfokampanjan kierrossa sekä valemedian lähdekäytännöt. Katsaus pohtii välineen suhdetta totuuteen. Keskustelut käsittelevät totuutta osana journalistista työprosessia sekä faktantarkistusta. Lisäksi kirja-arvioita populismintutkimuksesta, lektioita sekä tuoreita väitöskirjoja.

 

Seuraava teemanumeron aihe julkaistaan tammikuussa 2018 ja ehdotuksia aiheesta voi tehdä toimituskunnalle 15.1.2018 asti osoitteeseen toimitussihteeri@mediaviestinta.fi.


 

Media & viestinnän verkkolehti uudistui

Kansi 1-2 2017 kolme rinnakkain

Media & viestintä -lehti arkistoineen on muuttanut kesäkuussa 2017 uuteen osoitteeseen: journal.fi/mediaviestinta. Media & viestinnän blogisivu jatkaa ajankohtaisten mediaa ja viestintää koskevien keskustelujen alustana. Blogissa julkaisemme videoita, kirjoittajaesittelyitä, pääkirjoituksia ja blogikirjoituksia. Blogisivulta löytyy myös Media- ja viestintätieteellisen seuran uusimmat kuulumiset.

Otamme mielellämme vastaan blogiin kirjoituksia ja kannanottoja ajankohtaisista median ilmiöistä tutkijoilta, toimittajilta, viestinnän ammattilaisilta sekä opiskelijoilta. Blogikirjoituksia voit tarjota osoitteeseen mevitiedottaja@gmail.com.


 

Media & viestintä 3/2018 ilmestynyt

Media & viestintä 3-2018 kolme rinnakkain

Media & viestinnän syksyn numero on julkaistu ja luettavissa osoitteessa: journal.fi/mediaviestinta. Pääkirjoitus pohtii tutkijoiden ekologista jalanjälkeä. Tutkimusartikkelit analysoivat talouskurin käsittelyä The Economist -lehdessä, MV-lehden ideologisia puhuttelutapoja sekä tv-tuotannon osallistavia käytäntöjä. Klassikkoesittelyssä julkisuusteorian jätti. Lisäksi mukana kaksi kirja-arviota avaruuden kuvien politiikkaa sekä työelämän vuorovaikutustaitoja käsittelevistä teoksista.


 

Erikoisnumero: “Totuus, valhe, media & viestintä”

Disinformaatio, poliittinen propaganda, faktojen vääristely ja suoranaiset valheet ovat leimanneet viime aikojen merkittävimmistä maailmanpolitiikan tapahtumista käytyä keskustelua. Erityisesti verkkojulkisuuksissa käytävän yhteiskunnallisen keskustelun agendan ja tyylin on väitetty ajoittain irrottautuvan keskusteluaiheiden käsittelyn kannalta olennaisesta tietopohjasta.

 

Miten median, viestinnän, yhteiskunnan ja kulttuurin tutkimus vastaa taas ajankohtaistuneeseen huoleen media ja totuuden suhteen mahdollisista kieroutumista? Erikoisnumeroon voi edelleen tarjota katsauksia, kommenttitekstejä ja kirja-arvosteluita, jotka käsittelevät laajasti käsitettynä totuuden, valheen, median ja viestinnän suhdetta. Erikoisnumero julkaistaan syksyllä 2017.

 

Lue CfP täältä.


 

Media & viestintä 4/2016 ilmestynyt

kansi-kolme-rinnakkain

Vuoden viimeisen Media & viestinnän artikkelit analysoivat ilmastokuvien kehyksiä Helsingin Sanomissa, diginatiivia journalismia sekä mainostelevision kuluttajaluokituksia. Pääkirjoitus pohtii case Sipilään media- ja viestintätutkimuksen näkökulmasta. Lisäksi luettavana lektio ja juhlaluentoja loppuvuodelta. Esittelyssä on retoriikan klassikkoteos, ja arvioitavina on kolme teosta, jotka käsittelevät affektia, journalismiopetusta sekä digikuvamisen historiaa. Loppuvuoden media- ja viestintätutkimuksen väitökset on myös listattu.

 

>>Verkkolehteen


 

Media & viestintä 3/2016 ilmestynyt

kansi-3_2016-verkkolehti

 

Syksyn Media & viestinnän artikkelit pureutuvat fanien tviittauskäytäntöihin jalkapallon MM-kisakatsomoissa, asiantuntijoiden viestintäosaamiseen sekä  Talvivaaran ja Kevitsan ympäristöuutisoinnin kehyksiin. Lisäksi asiaa bloggaamisen etiikasta ja YLE-keskustelun tasosta. Mukana myös uunituore klassikkoesittely sekä kaksi napakkaa kirja-arviota. Uutuutena lehdessä on media- ja viestinnäntutkimuksen väitöskirjalistaus.

 

>>Verkkolehteen


 

Media & viestintä 2/2016

Banneri kansikuva

Kesänumeron artikkeleissa käsitellään soittolistoja julkisen palvelun yleisradioyhtiön toiminnassa, sanomalehtien ilmastonmuutosuutisoinnin kehyksiä sekä yksityisyyden rakentumista verkkovalvonnan kontekstissa.

>> Verkkolehteen


 

Media & viestintä 1/2016

Kansi kertaa 3

Lehden artikkeleissa käsitellään journalistien itseymmärrystä, verkon kommentointikulttuurin analyysia sekä tilannetajun ja tahdikkuuden merkitystä nuorten digitaalisissa työpajoissa. Lisäksi aiheina ovat suomalainen viestintäpolitiikka sekä viestinnäntutkimuksen klassikot.

>> Verkkolehteen

 


MEVI_Banner


Media & viestintä 3/2015

twitter-292994_640

Lehden artikkelit  ja analyysit keskittyvät sosiaaliseen mediaan ja internetiin. Artikkeleissa käsitellään Twitteriä symbolisen konvergenssin teorian avulla, selvitetään miten ihmiset ymmärtävät Facebookin vaikuttavan heidän toiminnan mahdollisuuksiinsa sekä kysytään mieltävätkö mediayleisöt itsensä aktiivisiksi.

 

>> Verkkolehteen

 


Media & viestintä -lehdelle uusi päätoimittaja ja toimitussihteeri

 

Media & viestintä -lehden uudeksi päätoimittajaksi on valittu yhteiskuntatieteiden tohtori Mari Maasilta.

 

”Suomalainen tiedejulkaiseminen tuntuu tärkeältä juuri tässä ajassa, koska yhteiskunnallista keskustelua tarvitaan monista käynnissä olevista suurista aiheistaEurooppaan kohdistuvasta siirtolaisuudesta, talouskriisistä ja hyvinvointivaltion purkamisesta muun muassa. Tutkijoilla on oltava suomenkielisiä foorumeita, joilla ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin aiheisiin liittyvää tutkimusta raportoidaan ja jossa siitä keskustellaan…”

 

>> Lue lisää

Tilaa uutiskirje

Hae sivustolta

vertaisarvoitu