Toimittajille tehdyt kyselytutkimukset kärsivät vastaajapulasta – Mevi ry:n selvitys tarjoaa ratkaisuehdotuksia ongelmaan 

Suomessa tutkijat ovat törmänneet toistuvasti samaan ongelmaan: Toimittajia on vaikea saada vastaamaan heidän ammattiaan koskeviin kyselyihin, ja niiden vastaajamäärät jäävät usein pieniksi. Samaan aikaan yhteiskunnan muutokset, medioituminen ja journalismin murros ovat kuitenkin lisänneet journalisteille tehtävien kyselytutkimusten tarvetta ja merkitystä.

Media- ja viestintätieteellisen seuran Mevi ry:n raportissa pohditaan, miten kyselyiden vastaajamääriä voisi kasvattaa Suomessa. Selvitykseen perustuvassa raportissa tarkastellaan muun muassa verrokkimaiden Norjan ja Ruotsin tapoja toteuttaa toimittajille suunnattuja kyselyitä. Selvityksen perusteella vaihtoehdoiksi toimittajakyselyiden toteuttamiseen ehdotetaan 1) uuden journalistipaneelin perustamista, 2) yhteistyön tiivistämistä Suomen Journalistiliiton kanssa tai 3) kaupallisten toimijoiden palveluiden hyödyntämistä. 

Raporttia varten on kerätty tietoa haastattelemalla 17:ää teemaa tuntevaa henkilöä Norjasta, Ruotsista, Tanskasta, Saksasta ja Suomesta. Haastattelut on tehnyt projektitutkija Annina Vainio, joka on myös kirjoittanut raportin. Työtä on ohjannut Mevi ry:n ohjausryhmä, ja hankkeen on rahoittanut Media-alan tutkimussäätiö.

Raporttiin pääsee tutustumaan kokonaisuudessaan täällä, ja sen suomenkieliseen tiivistelmään täällä.

You can read the English summary of the report here.

Du kan läsa den svenska sammanfattningen av rapporten här.

Lisätietoja:

Annina Vainio, projektitutkija, Mevi ry, ac.vainio@gmail.com

Katja Lehtisaari, puheenjohtaja, Mevi ry, katja.lehtisaari@tuni.fi, 050 409 8845

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.