Mevi ry:n hallitus on päättänyt palkita kaksi ansiokasta opinnäytetyötä. Vuoden 2025 stipendin saavat Lavinia Klarhoefer Helsingin Yliopistossa tehdystä pro gradu -tutkielmastaan Russia’s War Against ’Nazi-Ukraine’: Exploring the Myth of the Great Patriotic War in Russian Film Propaganda, ja Antti Kurko Tampereen yliopistossa tehdystä pro gradu -tutkielmastaan Digitaalisen roinnan materiaaliset kytkökset: Sukelluksia mobiilin kuvaviestinnän ylenmäärään vauhdin yhteiskunnassa.
Stipendiraati perustelee Klarhoeferin gradu -tutkielman palkitsemista sillä, tutkielma käsittelee ansiokkaasti sitä, miten Venäjä käyttää elokuvaa välineenä Ukrainan sotaan liittyvässä propagandassaan. Klarhoeferin työ tarkastelee muistin politiikkaa ja analysoi, kuinka Venäjän valtion rahoittama, Ukrainan sotaan sijoittuva elokuva Svidetel (suomeksi todistaja) hyödyntää toiseen maailmansotaan liittyvää myyttiä Suuresta isänmaallisesta sodasta ja venäläisten taistelusta natseja vastaan.
Klarhoeferin opinnäyte on teoreettisesti eheä, ja analyysin osalta se myös luo uudenlaista kehikkoa, jonka avulla tarkastella propagandaelokuvia. Klaerhoeferin tutkielma auttaa ymmärtämään, miten jo Leninin neuvostoaikana aloittama elokuvapropagandan perinne jatkuu vahvana ja vaikuttavana. Samalla kun tämä lisää ymmärrystä siitä, miten autoritaarinen valtio voi vaikuttaa kansalaistensa ajatteluun, se antaa myös välineitä ymmärtää informaatiosodan muotoja ja kasvattaa kulttuurituotteisiin liittyvää medialukutaitoa ympäristössä, jossa eri tahojen propaganda on yhä yleisempää.
Stipendiraati perustelee Kurkon pro gradu -tutkielman palkitsemista sillä, että tutkielman keskeisin käsite, digitaalinen roina, on kiehtova. Käsiteen avulla pystytään tarkastelemaan digitaalisen median käyttöä monelle median ja viestinnän tutkijalle uudesta näkökulmasta. Monipuolisesti havainnollistaen Kurko johdattaa lukijaa ymmärrykseen siitä, miten hän määrittelee digitaalisen roinan ja mikä merkitys digitaalisella roinalla on mediaympäristössämme.
Kurkon työ on selkein perustein rajattu kokonaisuus, joka rajauksensa ansiosta pysyy hyvin hallinnassa. Samanaikaisesti rajaus mobiililaitteilla otettuihin ja pikaviestisovelluksilla jaettuihin kuviin mahdollistaa digitaalisen roinan monitasoisen tarkastelun yksittäisiltä ihmisten tunnekokemuksista globaaleihin ekologisiin kysymyksiin. Kurkon vahvan teoreettinen – ja samalla hyvin käytännönläheinen tutkielma luo siltoja materiaalisen mediatutkimuksen, viestintätutkimuksen ja yhteiskunnallisen jätetutkimuksen välillä. Kurkon käyttämä lähdekirjallisuus on paitsi temaattisesti myös ajallisesti monipuolista ylettyen vuodesta 1985 tähän päivään.
Stipendiraati toteaa, että kaikki ehdolla olleet työt olivat erittäin hyviä ja kiinnostavia, joten valinnan tekeminen oli vaikea tehtävä. Valinnoissa painottuivat tällä kertaa etenkin uudet, yllättävät ja yhteiskunnallisesti merkittävät näkökulmat. Lisäksi valinnassa pyrittiin huomioimaan viestintätieteiden kirjo laajasti, ja nyt palkittavat kaksi työtä edustavatkin hyvin erilaisia viestinnän ulottuvuuksia.
Raati ja Mevi ry:n hallitus onnittelee vuoden 2025 palkittuja!
Mevi ry jakaa vuosittain stipendejä ansiokkaille alan opinnäytetöille. Mevi ry:n yhteisöjäsenet saavat asettaa ehdolle töitä, jotka on hyväksytty suomalaisissa korkeakouluissa ylemmän korkeakoulututkinnon opinnäytteiksi. Jakoperusteena arvostetaan oivaltavaa ja merkittävää keskustelunavausta ajankohtaisesta median ja viestinnän kentän aiheesta. Vuonna 2025 valmistuvia opinnäytteitä saa seuraavan kerran ehdottaa palkittavaksi alkuvuodesta 2026. Tästä tiedotetaan yhteisöjäsenille erikseen.