Miten arki muuttuisi, jos journalismia ei olisi?

Tänä vuonna Mediakritiikin iltapäivässä jossitellaan: Mitä jos journalismia ei olisi? Entä jos sometilisi katoaisivat? Tai jos koko internet kaatuisi?

“Haluamme pohtia sitä, mikä arjessamme muuttuisi ja mihin suuntaan, jos asiat olisivat toisin?”, kertoo nuorten media-arkea tutkiva Auli Harju Tampereen yliopistosta.

”Kuvittelu ja vaihtoehtoisten todellisuuksien tai kehityskulkujen miettiminen tekee median ja mediateknologian käyttöämme näkyväksi, ja se tekee näkyväksi myös niitä valintoja, joita on aikoinaan tehty, ja niitä ratkaisuja, jotka jokin alusta pakottaa meidät tekemään.”

Auli Harjun kanssa jossitteluun osallistuu toimittaja ja journalistiikan työelämäprofessori Reetta Räty, urheilija Lotta Harala sekä Ruoveden lukion opiskelija Jesse Ojalehto. Keskustelun vetäjänä on tutkija Mirka Muilu Tampereen yliopistosta. Keskustelu on seurattavissa Zoomissa keskiviikkona 10. helmikuuta 2021 kello 17.00–18.30, ja siihen voi osallistua chatin kautta. Keskustelu on kuultavissa myös Radio Moreenissa.

Mediakritiikin iltapäivä pidetään vuosittain osana valtakunnallista Mediataitoviikkoa, jonka tavoitteena on kehittää lasten, nuorten ja aikuisten mediataitoja. Aiemmin keskustelut on käyty livenä Metso-kirjastossa, tänä vuonna korona siirsi tämänkin kohtaamisen verkkoon. 

Tutkija Mikko Hautakangas tietää, että media-aiheet kiinnostavat ja puhuttavat melkeinpä kaikkia. Juuri siksi Mediakritiikin iltapäivää alettiin muutama vuosi sitten järjestää.

”Halusimme tuoda yhteen arkisen ihmettelyn ja tutkimuksen tuottaman tiedon. Yksi tavoite on ollut myös se, että tällaiset keskustelut voivat herättää hyviä kysymyksiä meille tutkijoille selvitettäväksi. Siihen tällainen yhdessä jossittelu sopii hyvin”, Hautakangas sanoo. Hän ottaa keskustelun aikana vastaan yleisökysymyksiä Zoomin chatissa.

Tarkemmat tiedot: Mediakritiikin iltapäivä 2021

(Lauri Haapanen)

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.